Sluiten
Selecteer uw taal

Unfortunately, the page you are trying to access does not exist.

Vind de website van uw Coloplast vestiging

Dwarslaesie

Meer informatie over dwarslaesies

Inleiding tot dwarslaesies

Een dwarslaesie is een beschadiging of letsel van het ruggenmerg dat leidt tot een verlies of een vermindering van functies, wat verminderde mobiliteit of verlies van gevoel veroorzaakt. De hersenen en het ruggenmerg spelen een cruciale rol bij het aansturen van de lichaamsfuncties. Meer informatie over dwarslaesies
Sluiten

Inleiding tot dwarslaesies

Dwarslaesie

Dwarslaesie is een ruime term voor schade aan het ruggenmerg. De meeste dwarslaesies veroorzaken een zekere mate van invaliditeit of verlies van gevoel in delen van het lichaam onder de plaats van het letsel. De mate van invaliditeit is afhankelijk van de omvang van het letsel en op welke plaats van het ruggenmerg het zich bevindt.

Het ruggenmerg

Het ruggenmerg maakt deel uit van het centraal zenuwstelsel. Samen met de hersenen stuurt het lichaamsfuncties aan,  waaronder beweging en gedrag. 
Het ruggenmerg wordt beschermd door de ruggenwervels en door een heldere vloeistof die ruggenmergvocht heet. Zenuwen vertakken van en naar het ruggenmerg op verschillende punten om de verschillende lichaamsdelen aan te sturen. Het ruggenmerg vormt een vitale link tussen de hersenen en de rest van het lichaam – als het wordt beschadigd, kunnen gevoel en beweging beschadigd of zelf volledig verloren zijn.

Ruggenmerg

Dwarslaesies zijn opgedeeld in vier verschillende categorieën

De mate waarin een dwarslaesie zal leiden tot blaas- en darmproblemen hangt voornamelijk af van twee factoren: of de laesie compleet of incompleet is, en het niveau van de dwarslaesie (hoog/laag). Dwarslaesies kunnen opgesplitst worden in vier groepen:

  • Complete laesie: geen enkele beweging of gevoel onder de plaats van de laesie
  • Incomplete laesie: resterend gevoel onder de plaats van de laesie
  • Tetraplegie (quadriplegie): een verlamming van de meeste inwendige organen en alle vier de ledematen
  • Paraplegie: volledige of onvolledige verlamming die de benen en soms de inwendige organen treft, maar niet de armen
Sluiten

Goed om te weten

Dwarslaesie en blaasproblemen

Dwarslaesie en blaasproblemen

Ongeveer 80% van de mensen met een dwarsleasie zullen te maken krijgen met blaasdisfunctie. Meer informatie over dwarsleasie en blaasproblemen
Sluiten

Dwarslaesie en blaasproblemen

De invloed van een dwarslaesie op de blaas kan ertoe leiden dat de blaas onopzettelijke boodschappen ontvangt om samen te trekken, wat lekkage of een onvrijwillig leeglopen van de blaas kan veroorzaken. Als de blaas geen boodschappen krijgt om samen te trekken, wordt ze niet geledigd en wordt de urine opgehouden. De urine moet worden geloosd om gezond te blijven en om nierschade te voorkomen. Dit wordt meestal gedaan door middel van intermitterende katheterisatie. 

De meeste mensen met een dwarslaesie worden geconfronteerd met een blaasdisfunctie die bekend staat als een neurogene blaas, wat betekent dat ze een verminderde controle hebben over hun blaas.

 

Typische symptomen van urineproblemen die samenhangen met dwarslaesie

  • Kleine of grote hoeveelheden urine lekken zonder waarschuwing of zonder de aandrang te voelen om naar het toilet te gaan
  • Onvermogen om de blaas volledig te ledigen 
  • Urineweginfecties

Meer informatie

Producten die kunnen helpen uw blaasproblemen onder controle te houden:

Meer informatie over een neurogene blaas en hoe u voor uw blaas kunt zorgen

Sluiten
Blaasproblemen behandelen, ongeacht of u lijdt aan retentie of incontinentie

Zorgen voor uw blaas

Er zijn vele mogelijkheden om blaasproblemen te behandelen. De oplossingen hangen af van de vraag of lijdt aan retentie of incontinentie. Zorgen voor uw blaas
Sluiten

Zorgen voor uw blaas

De meeste mensen met een dwarslaesie doorlopen een revalidatieprogramma om een leven te leiden dat  zo volledig en zelfstandig mogelijk  is. Een uiteenlopende reeks producten kan bijdragen tot een verbeterde levenskwaliteit door complicaties zoals een verlies van de blaasfunctie doeltreffend te beheren.

Omgaan met blaasretentie

Als u moeite hebt met het ledigen van uw blaas, zult u doorgaans een  katheter gebruiken. Uw eerste stap zal zijn om een katheter te vinden die bij u en uw levensstijl past. Het is belangrijk de instructies te volgen inzake techniek en katheterisatiefrequentie.

Omgaan met urine-incontinentie

Opvangmateriaal zoals condoomkatheters en opvangzakken worden doeltreffend gebruikt door veel mannen die last hebben van urine-incontinentie. Condoomcatheters worden over de penis gedragen en zijn aangesloten op een urine-opvangzak. Het is belangrijk dat u de juiste maat condoomkatheter gebruikt. Het vinden van het juiste urine-opvangzakje hangt af van de hoeveelheid urine die u verliest.  

Urineweginfecties

De aanwezigheid van bacteriën in de urinewegen is heel gewoon en veroorzaakt niet altijd een urineweginfectie. Indien de bacteriën echter groeien en zich vermenigvuldigen tot een bepaald aantal, kunnen ze een infectie van de urinewegen veroorzaken waarvoor behandeling nodig is.

Symptomen van urineweginfecties

De symptomen van een urineweginfectie variëren en kunnen subtiel zijn. Ze omvatten:

  • donker gekleurde en sterk geurende urine
  • troebele urine
  • bloed in de urine
  • koorts/zweten
  • blaaskrampen
  • verhoogde spiercontracties in uw been

Als u een van de bovengenoemde klachten heeft, dient u uw zorgverlener te raadplegen.

Urineweginfecties vermijden

Er is geen pasklare oplossing om urineweginfecties te vermijden, maar u kunt een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om terugkerende infecties te voorkomen en ontwijken: 

  • Veel drinken – ten minste 1,5 liter water per dag
  • Een goede persoonlijke hygiëne – vooral als u katheteriseert
  • Katheterisatieroutines – regelmatig de blaas volledig ledigen
  • Gezonde spijsvertering – een goede darmroutine kan het risico op urineweginfecties verminderen

Meer informatie

De juiste techniek volgen en een katheter met hydrofiele coating  gebruiken, kan ook helpen om het aantal urineweginfecties te verminderen. 

 

Meer informatie over een neurogene blaas en hoe u voor uw blaas kunt zorgen

Sluiten
Veelgestelde vragen over dwarslaesie en problemen met blaas- en darmfunctie

Veelgestelde vragen

Krijg een antwoord op de meest gestelde vragen over dwarslaesie en problemen met blaasfunctie. Veelgestelde vragen over dwarslaesies
Sluiten

Veelgestelde vragen

Deze lijst biedt een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Raadpleeg altijd uw zorgverlener bij dwarslaesies. 

Wat betekent dwarslaesie?

Dwarslaesie is de algemene term die wordt gebruikt om schade aan het ruggenmerg te beschrijven. Doorgaans wordt de laesie veroorzaakt door gebroken nek- of ruggenwervels die tegen het ruggenmerg drukken. 

Wat veroorzaakt een dwarslaesie?

Een dwarslaesie is meestal het resultaat van een of ander trauma, doorgaans auto-ongelukken, valpartijen, geweld of sportletsels. Ze kan echter ook het resultaat zijn van een infectie van het ruggenmerg en van bepaalde medische aandoeningen, waaronder multiple sclerose en spina bifida. 

Hoe kan ik mijn dagelijks leven verbeteren?

Hoewel de meeste dwarslaesies permanent zijn, kunt u enige verbetering bereiken met kinesitherapie en revalidatie. Er bestaan verschillende methodes om mensen met een dwarslaesie te helpen een zo volledig en actief mogelijk leven te leiden, door om te gaan met complicaties zoals verlies van blaas-, darm- of seksuele controle. 

Waarom veroorzaakt een dwarslaesie blaasproblemen?

De blaas, die de urine opslaat, wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Bij een dwarslaesie is het waarschijnlijk dat de zenuwen die uw blaas aansturen, zijn beschadigd en de blaasfunctie daardoor wordt beïnvloed. Sommige mensen ervaren dat ze vaker of dringender moeten plassen, sommigen hebben ongewild urineverlies terwijl anderen moeilijkheden ondervinden bij het ledigen van de blaas. 

Waarom veroorzaakt een dwarslaesie darmproblemen?

De darm wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Bij een dwarslaesie is het waarschijnlijk dat de zenuwen die uw darm aansturen, zijn beschadigd en de darmfunctie daardoor wordt beïnvloed. 

Sluiten
Sluiten

Gratis proefpakket - voorbehouden aan eindgebruikers en professionele zorgverleners

Dank u voor uw aanvraag

Uw aanvraag werd goed ontvangen.

Bekijk desktop versie