Sluiten
Selecteer uw taal

Unfortunately, the page you are trying to access does not exist.

Vind de website van uw Coloplast vestiging

Multiple sclerose

Meer informatie over multiple sclerose

Inleiding tot multiple sclerose

Multiple sclerose is een degeneratieve ziekte die het centraal zenuwstelsel aantast (de hersenen en communicatiepaden van het ruggenmerg). Dat kan de cognitieve en lichaamsfuncties aantasten, waaronder de controle over de blaas en de darm. Meer informatie over multiple sclerose
Sluiten

Inleiding tot multiple sclerose

Multiple sclerose is een ontstekingsziekte waarbij de isolatiemantel rond de zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg wordt beschadigd. De term ‘sclerose’ betekent eigenlijk littekenvorming, en ‘multiple’ verwijst naar het feit dat de littekenvorming zich kan voordoen op vele verschillende plaatsen in de hersenen en het ruggenmerg.

Het centraal zenuwstelsel 

Het centraal zenuwstelsel bestaat uit talloze zenuwvezels en draagt boodschappen over van de hersenen en het ruggenmerg naar de verschillende lichaamsdelen en omgekeerd. Zenuwvezels worden omhuld door een beschermende myelineschede, die ze helpt isoleren en ervoor zorgt dat de boodschappen in de zenuwvezels – de zenuwprikkels – snel en correct worden doorgegeven. Bij mensen met multiple sclerose raakt de myelineschede rond de zenuwvezels beschadigd of met littekens bedekt. Dat onderbreekt de boodschappen die door de zenuwen worden verstuurd en kan een hele reeks lichaamsfuncties aantasten. 

Multiple sclerose kan leiden tot

 • Blaas- en darmklachten 
 • Fysieke beperkingen 
 • Vermoeidheid 
 • Cognitieve beperkingen 

Er zijn vier types multiple sclerose die worden gekenmerkt door het patroon waarin de symptomen zich voordoen. Dat zijn: 

 • Relapsing-remitting
 • Primair progressief 
 • Secundair progressief
 • Goedaardig 

In Europa en Noord-Amerika wordt één op de 800 mensen getroffen door multiple sclerose, waardoor deze ziekte de meest voorkomende oorzaak van neurologische invaliditeit is bij jonge volwassenen. Doorgaans doen de eerste symptomen zich voor tussen de leeftijd van 20 en 40 jaar. Multiple sclerose komt ongeveer twee keer zoveel voor bij vrouwen als bij mannen. We weten niet wat multiple sclerose veroorzaakt, maar er wordt aangenomen dat het een combinatie is van genetische en omgevingsfactoren.

Sluiten

Goed om te weten

Multiple sclerose en blaasproblemen

Multiple sclerose en blaasproblemen

Meer dan 50% van de mensen met multiple sclerose zullen blaasproblemen ondervinden. De symptomen variëren van persoon tot persoon. Meer informatie over multiple sclerose en blaasproblemen
Sluiten

Multiple sclerose en blaasproblemen

Vele mensen met multiple sclerose hebben neurogene blaasdisfunctie, wat betekent dat ze een verminderde controle over hun blaas hebben. Sommige mensen moeten vaker of dringender plassen, terwijl anderen problemen ondervinden om hun blaas te ledigen of het gevoel hebben dat hun blaas niet volledig leeg is.  

Indien blaasproblemen niet worden behandeld, kan dat bijzonder schadelijk zijn voor het verloop van de ziekte en bijgevolg een sterke invloed hebben op de levenskwaliteit. 
De onderstaande symptomen kunnen een van de eerste tekenen van multiple sclerose zijn, maar kunnen ook tijdens de ziekte ontstaan.

Urine-incontinentie

 • Urineverlies
 • Kleine of grote hoeveelheden urine lekken zonder waarschuwing of zonder de aandrang te voelen om naar het toilet te gaan
 • Onvrijwillige lekkage bij het niezen, hoesten, lachen of sporten
 • Een plotse aandrang om naar het toilet te hollen om te plassen
 • Twee keer per nacht of vaker moeten opstaan om te plassen (nocturia)

Urineretentie

 • Moeite om te beginnen plassen
 • Dringend gevoel van te moeten plassen maar onvermogen om te beginnen plassen
 • Frequente toiletbezoeken
 • Druppels omwille van overloopincontinentie
 • Zwakke straal
 • Gezwollen onderbuik 

Urineweginfecties

Urineweginfecties kunnen een schadelijk effect hebben op multiple sclerose en kunnen zelfs bijdragen tot een terugval. Wanneer het lichaam de infectie tracht te bestrijden, veroorzaakt het een overmatige immuunactiviteit en demyelinisatie (beschadiging van de schede die de zenuwen beschermt). Daarom is het heel belangrijk regelmatig uw blaas te ledigen om  urineweginfecties in de eerste plaats te vermijden.

Meer informatie

Producten die kunnen helpen bij het omgaan met blaasproblemen die gepaard gaan met multiple sclerose:

Sluiten
Multiple sclerose en zorgen voor uw blaas

Zorgen voor uw blaas

Multiple sclerose treft mensen op verschillende manieren, en vele van hen zullen blaasproblemen ondervinden. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om u uw blaas te helpen beheren en uw algemene gezondheid te verbeteren. Blaascontroleproblemen die niet worden behandeld, kunnen andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Zorgen voor uw blaas
Sluiten

Zorgen voor uw blaas

Omgaan met blaasproblemen

Er zijn een aantal methoden en producten beschikbaar om te helpen bij het beheren van uw blaas. Gelukkig zijn blaasproblemen een van de meest behandelbare symptomen van multiple sclerose.

Urineretentie behandelen

Als u moeite heeft om uw blaas te ledigen of u ondervindt dat uw blaas niet volledig wordt geledigd, zal uw zorgverlener bepalen of u een katheter moet gebruiken. Uw eerste stap zal zijn om een katheter te vinden die bij u en uw levensstijl past. Het is belangrijk dat u de richtsnoeren op het vlak van de techniek en de katheterisatiefrequentie volgt.

Omgaan met urine-incontinentie

Hoewel dit minder vaak voorkomt dan urineretentie, kan multiple sclerose ook gepaard gaan met het plotse en volledige leeglopen van de blaas, ook wel lekkage genoemd. Vaak worden incontinentieverbanden gebruikt, maar opvangmateriaal zoals een condoomkatheter met urine-opvangzak is een veel comfortabelere en doeltreffendere oplossing voor mannen met urine-incontinentie. Condoomkatheters worden over de penis gedragen zoals een condoom en zijn aangesloten op een discrete urine-opvangzak. Het is belangrijk dat u de juiste maat condoomkatheter gebruikt. Het vinden van het juiste urine-opvangzakje hangt af van de hoeveelheid urine die u verliest. 

Urineweginfecties

De aanwezigheid van bacteriën in de urinewegen is vrij gewoon en veroorzaakt niet altijd een urineweginfectie. Indien de bacteriën echter groeien en zich vermenigvuldigen tot een bepaald aantal, kunnen ze een infectie van de urinewegen veroorzaken waarvoor behandeling nodig is.

Symptomen van urineweginfecties

De symptomen van een urineweginfectie variëren en kunnen subtiel zijn. Ze omvatten:

 • donker gekleurde en sterk geurende urine
 • troebele urine
 • bloed in de urine
 • koorts/zweten
 • blaaskrampen
 • verhoogde spiercontracties in uw been

Als u een van de bovengenoemde klachten heeft, dient u uw zorgverlener te raadplegen.

Urineweginfecties vermijden

Er is geen pasklare oplossing om urineweginfecties te vermijden, maar u kunt een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om terugkerende infecties te voorkomen en ontwijken:  

 • Veel drinken – ten minste 1,5 liter water per dag
 • Een goede persoonlijke hygiëne als u katheteriseert
 • Katheterisatieroutines – regelmatig de blaas volledig ledigen
 • Gezonde spijsvertering – een goede darmroutine kan het risico op urineweginfecties verminderen

Meer informatie

De juiste techniek volgen en een katheter met hydrofiele coating gebruiken kan ook helpen om het aantal urineweginfecties te verminderen. Producten die kunnen helpen uw blaasproblemen onder controle te houden:

Sluiten
Veelgestelde vragen over multiple sclerose en problemen met blaas- en darmfunctie

Veelgestelde vragen over multiple sclerose en blaas- en darmproblemen

Krijg een antwoord op de meest gestelde vragen over multiple sclerose en problemen met de blaas- en darmfunctie. Veelgestelde vragen over multiple sclerose
Sluiten

Veelgestelde vragen

Deze lijst biedt een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Raadpleeg altijd uw zorgverlener bij blaas- en darmproblemen. 

Wat zijn de symptomen? 

Enkele van de meest gangbare symptomen van multiple sclerose zijn: 

 • Urine-incontinentie
 • Urineretentie
 • Fecale incontinentie
 • Fysieke beperkingen 
 • Vermoeidheid 
 • Cognitieve beperkingen 

Het is echter onwaarschijnlijk dat een persoon met multiple sclerose al deze symptomen zal ondervinden. Elke persoon wordt anders getroffen, afhankelijk van de mate en de locatie van de zenuwbeschadiging.

Kan multiple sclerose worden behandeld?

Er zijn vele behandelingen om met de symptomen van multiple sclerose om te gaan. Sommige geneesmiddelen kunnen de voortgang van de ziekte vertragen (ziektemodificerende geneesmiddelen). De gekozen behandeling zal volledig afhangen van de patiënt. Er zijn ook methodes waarmee u kunt omgaan met specifieke complicaties van multiple sclerose, zoals blaas- en darmproblemen. 

Waarom veroorzaakt multiple sclerose blaasproblemen?

De blaas, die de urine opslaat, wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Omdat multiple sclerose de zenuwen beschadigt, kan de blaasfunctie hierdoor worden beïnvloed. Sommige mensen ervaren dat ze vaker of dringender moeten plassen, terwijl anderen moeilijkheden ondervinden bij het ledigen van de blaas. Sommige mensen met multiple sclerose kunnen soms urine-incontinentie ervaren. 

Hoe kan ik omgaan met blaasproblemen? 

Er kunnen een aantal methodes worden gebruikt om met blaasproblemen om te gaan, waaronder katheters, condoomkatheters (voor mannen) en absorberende producten zoals incontinentieverbanden en –broekjes.

Waarom veroorzaakt multiple sclerose darmproblemen?

Zenuwuiteinden in de endeldarm waarschuwen mensen dat ze naar het toilet moeten als er ontlasting in de endeldarm komt. Bij mensen met multiple sclerose kan deze boodschap onvolledig worden of verloren gaan, waardoor het risico van darmproblemen zoals constipatie, fecale incontinentie of een combinatie van beide toeneemt. Bepaalde geneesmiddelen die gewoonlijk worden voorgeschreven voor multiple sclerose, kunnen de kans op constipatie verhogen. 

Hoe kan ik omgaan met darmproblemen?

Darmproblemen omvatten  constipatie en darmlekkage. Bij darmproblemen treedt vaak verbetering op door verandering van eetpatroon; er zijn ook verschillende soorten medicijnen die kunnen helpen. Er kan darmirrigatie worden gebruikt om constipatie en darmlekkage te voorkomen.

Meer informatie

De juiste techniek volgen en een katheter met hydrofiele coating gebruiken kan ook helpen om het aantal urineweginfecties te verminderen.

Sluiten
Sluiten

Gratis proefpakket - voorbehouden aan eindgebruikers en professionele zorgverleners

Dank u voor uw aanvraag

Uw aanvraag werd goed ontvangen.

Bekijk desktop versie