Stomamateriaal - Coloplast
Sluiten
Selecteer uw taal

Unfortunately, the page you are trying to access does not exist.

Vind de website van uw Coloplast vestiging

SenSura Mio past zich aan alle lichaamscontouren aan

85 % van de ondervraagden zeggen dat SenSura® Mio zich aanpast aan hun lichaam.

SenSura® Mio is veilig en discreet, voor meer vrijheid, dag na dag.

 

Vindt de oplossing die bij u past

 

Een stoma-operatie ondergaan en vervolgens leren leven met een stoma, is niet eenvoudig. Maar de juiste voorbereiding, het juiste advies en de juiste producten en ondersteuning kunnen daarbij helpen.

 

Dit deel gaat in op al de diensten en producten die we stomadragers kunnen aanbieden. Van voor de operatie tot na de operatie en vervolgens het hele proces om zo snel mogelijk een normaal leven te kunnen leiden. 

 

contact
Wat is een stoma?

Wat is een stoma?

Informatie over wat een stoma is en wat de operatie inhoudt, is een eerste, belangrijke stap om te begrijpen welke invloed dit kan hebben op uw dagelijks leven. Begrijpen wat een stoma is
Sluiten

Wat is een stoma?

Een stoma is het resultaat van een operatie/ingreep die bedoeld is om u van uw ziekte af te helpen en uw symptomen te verlichten. Het is een kunstmatige opening voor stoelgang of urine, zodat u uw darmen of urinewegen kunt ledigen.

Een stoma wordt gemaakt met het uiteinde van de darm die naar het oppervlak van uw buik wordt gebracht om de stoma (opening) te vormen. 


Relevante stomahandleidingen downloaden:

Sluiten
Drie soorten stoma's

Drie soorten stoma's

Er bestaan drie soorten stoma's, elk met een ander doel. Lees verder om te weten waar ze meestal geplaatst worden en waar ze voor dienen. Soorten stoma's
Sluiten

Drie soorten stoma's

Deze drie soorten stoma's zijn: colostoma, ileostoma en urostoma.

 

Colostoma

Colostoma Bij een colostoma-operatie wordt de stoma gemaakt door een gedeelte van uw dikke darm naar het oppervlak van uw buik te verplaatsen. Een colostoma wordt meestal aangebracht aan de linkerkant van uw buik. De ontlasting in dit gedeelte van het darmstelsel is vast, en omdat een stoma geen spier heeft die de stoelgang controleert, moet die worden opgevangen in een stomazakje.

Er zijn twee verschillende soorten colostoma-operaties: eindstandig colostoma en dubbelloops colostoma.

Eindstandig colostoma
Als delen van uw dikke darm (colon) of endeldarm (rectum) verwijderd zijn, wordt de stoma gemaakt door het resterende deel van de dikke darm naar het oppervlak van de buik te brengen. Een eindstandig colostoma kan tijdelijk of permanent zijn. De tijdelijke oplossing wordt voornamelijk gebruikt als het zieke gedeelte van de darm verwijderd is en het resterende gedeelte van de darm moet rusten voordat de uiteinden hiervan weer aan elkaar worden bevestigd. De permanente oplossing wordt gebruikt als het te riskant of onmogelijk is om de twee gedeelten van de darm weer aan elkaar te bevestigen.

Dubbelloops colostoma
Bij een dubbelloops colostoma wordt uw darm boven de huid getild en op zijn plaats gehouden door een stomabrug. Er wordt een opening aangebracht in de blootgestelde darmlus en vervolgens worden de uiteinden naar beneden gerold en op de huid vastgenaaid. Zodoende bestaat een dubbelloops stoma in feite uit twee stoma's die aan elkaar worden bevestigd. Een dubbelloops colostoma is meestal een tijdelijke ingreep die wordt uitgevoerd in acute situaties. Hij wordt ook gebruikt om een chirurgische verbinding in de darm te beschermen.

Ileostoma

IleostomaBij een ileostoma-operatie wordt een gedeelte van de dunne darm, het ileum of de kronkeldarm, naar het oppervlak van uw buik gebracht om de stoma te vormen. Een ileostoma wordt meestal aangebracht als het uiteinde van de dunne darm ziek is. Meestal wordt een ileostoma aan de rechterkant van uw buik geplaatst.

De ontlasting in dit gedeelte van het darmstelsel is meestal vloeibaar, en omdat een stoma geen spier heeft die de stoelgang controleert, moet die worden opgevangen in een opvangzakje.

Er zijn twee verschillende soorten ileostoma-operaties:

Eindstandig ileostoma
Een eindstandig ileostoma wordt gebruikt als een gedeelte van uw dikke darm (colon) is verwijderd (of moet rusten). Het uiteinde van uw dunne darm wordt door de buikwand naar buiten gebracht om de stoma te vormen. Een eindstandig ileostoma kan tijdelijk of permanent zijn.

De tijdelijke oplossing wordt voornamelijk gebruikt als het zieke gedeelte van de darm verwijderd is en het resterende gedeelte moet rusten voordat de uiteinden hiervan weer aan elkaar worden bevestigd. De permanente oplossing wordt gebruikt als het te riskant of onmogelijk is om de twee gedeelten van de darm weer aan elkaar te bevestigen.

Dubbelloops ileostoma
Bij een dubbelloops ileostoma wordt een lus van de dunne darm naar buiten gebracht en op zijn plaats gehouden door een stomabrug. Er wordt een opening aangebracht in de blootgestelde darmlus en vervolgens worden de uiteinden naar beneden gerold en op de huid vastgenaaid. Zodoende bestaat een dubbelloops ileostoma in feite uit twee stoma's die aan elkaar worden bevestigd.

Een dubbelloops ileostoma is meestal tijdelijk en wordt gebruikt om een chirurgische verbinding in de darm te beschermen. Als hij tijdelijk is, zal de opening later weer gesloten of verwijderd worden door middel van een operatie.

Urostoma


UrostomaAls uw blaas of urinestelsel beschadigd of ziek is en u niet op een natuurlijke manier kunt urineren, heeft u een urine-omleiding nodig. Dit wordt ook wel een urostoma, een 'ileal conduit' of een 'Bricker-blaas' genoemd.

Een geïsoleerd gedeelte van de darm wordt naar het oppervlak aan de rechterkant van uw buik gebracht en het andere uiteinde wordt dichtgenaaid. De urineleiders worden losgemaakt van de blaas en gekoppeld aan het geïsoleerde gedeelte van de darm. Omdat dit gedeelte van de darm te klein is om als reservoir te fungeren en omdat er geen spier of ventiel is om het urineren te controleren, wordt de urine opgeslagen in een urostomazakje.

Sluiten
Vraagt u zich af hoe uw stoma uw dagelijks leven zal beïnvloeden?

Vraagt u zich af hoe uw stoma uw dagelijks leven zal beïnvloeden?

U zult zich moeten aanpassen aan het leven met een stoma, en dat kan even duren. Maar het is geen reden om te stoppen met de dingen die u normaal gesproken doet, zoals sporten of uitgaan. Het dagelijks leven met een stoma
Sluiten

Vraagt u zich af hoe uw stoma uw dagelijks leven zal beïnvloeden?

Na uw stoma-operatie zult u tijd nodig hebben om te herstellen. Dit is volledig normaal en de hersteltijd varieert van persoon tot persoon. Uw stoma zal tijdens de eerste weken na de operatie veranderen, zowel wat de omvang als de output ervan betreft. Het kan ook gebeuren dat u in deze weken aankomt of afvalt.

Aan de slag met een opvangzakje
Als u een stoma heeft, heeft u geen controle meer over uw stoelgang of, in het geval van een urostoma, over wanneer u urineert. Dit betekent dat u altijd een opvangzakje moet dragen om uw output op te vangen.

Gezonde huid
Om ervoor te zorgen dat uw opvangzakje goed blijft zitten, is het erg belangrijk dat de huid rond uw stoma gezond blijft. Als het zakje op de juiste manier wordt bevestigd, is de kans kleiner dat er onaangename geurtjes vrijkomen en het vermindert ook de kans op huidirritatie. Voordat u het ziekenhuis verlaat, wordt u verteld hoe u uw stomazakje kunt verwisselen en hoe u uw huid goed kunt verzorgen.

Wat kan ik eten en drinken?
In het algemeen geldt dat u normaal kunt blijven eten en drinken. Probeer te ontdekken hoe uw stoma reageert op verschillende soorten voedsel. Uw stomaverpleegkundige, chirurg of arts zal u vertellen of u bijzondere voorzorgsmaatregelen moet treffen.

In het algemeen vormt uw stoma geen belemmering om te werken, sporten, reizen en ook niet voor uw sociale contacten of andere hobby's. Uw algemene gezondheidstoestand – lichamelijk en geestelijk – speelt een grote rol bij uw toekomstige levenskwaliteit.

Praat erover
Praat eroverNiets helpt beter dan praten met iemand die echt begrijpt wat er met u gebeurt. U staat er zeker niet alleen voor – over de hele wereld zijn er 1,9 miljoen mensen met een stoma. Lid worden van uw plaatselijke stomavereniging is een manier om mensen te ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt, en om handige tips, inspiratie en persoonlijke steun te krijgen.

Sluiten

Goed voorbereid op reis

Om zo onbezorgd mogelijk de deur uit te gaan is het handig om wat extra voorbereidingsmaatregelen te treffen. Graag helpen we u hier een handje bij. We willen namelijk niet dat u zich laat tegen houden, waar u ook naar toe gaat!

Sluiten

Gratis proefpakket - voorbehouden aan eindgebruikers en professionele zorgverleners

Dank u voor uw aanvraag

Uw aanvraag werd goed ontvangen.

Bekijk desktop versie