Hoe werkt een normale blaas?
De blaas is een hol orgaan in uw onderbuik. Hier wordt urine in opgeslagen, het vloeibare afvalproduct van uw nieren. Urine

stroomt vanuit de nieren naar de blaas via een buis die urineleider (ureter) genoemd wordt. De urine verlaat de blaas en stroomt uit het lichaam via een andere buis, de urinebuis (urethra).
Naarmate de blaas gevuld wordt met urine, wordt de druk op de blaaswand steeds groter, wat u ervaart als aandrang om te urineren. Hierdoor sturen de hersenen een signaal naar de spier die om de binnenwand van de blaas ligt, waardoor deze zich samentrekt en de urine uit de blaas drukt.
Tegelijkertijd ontspant de sluitspier die de urinebuis omringt zich, waardoor de urine uit het lichaam kan stromen. Tijdens dit proces moeten de zenuwen en spieren samenwerken om urinelekkage te voorkomen. Een beschadiging, verzwakking of letsel van deze spieren of zenuwen kan leiden tot incontinentie.
Vertoont u tekenen van incontinentie?
Hieronder staan een aantal eenvoudige vragen om over na te denken voordat u naar uw arts gaat:
Verliest u onverwacht urine?
Ja
Nee
Hoeveel urine verliest u?
Een paar druppels
Nat ondergoed
Natte kleren
Verliest u urine als u?
Hoest?
Niest?
Lacht?
Bukt?
Tilt?
Van positie verandert (bijvoorbeeld van zitten of liggen naar staan)?
Verliest u gedurende de hele dag urine?
Ja
Nee
Verliest u urine in uw slaap?
Ja
Nee
Heeft het urineverlies gevolgen voor uw dagelijkse leven?
Ja
Nee
Als u 'Ja' heeft geantwoord op een of meerdere vragen, of als u denkt dat incontinentie u belemmert om van het leven te genieten, neem dan contact op met uw arts. Hij of zij kan vaststellen welke vorm van incontinentie u heeft en u helpen om de meest effectieve behandeling te vinden.