Controleer het stomazakje en de huid op beschadiging en erosie
Sluiten
Selecteer uw taal

Unfortunately, the page you are trying to access does not exist.

Vind de website van uw Coloplast vestiging
Terug Stomatools

Wat te controleren?

Een goed passende productoplossing speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van lekkage en het gezond houden van de huid. Goede gewoontes dragen ook bij tot het behouden van een gezonde huid. Door de procedure "Aanbrengen, Verwijderen, Controleren" te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw opvangmateriaal veiliger en betrouwbaarder is.
Een snel onderzoek van uw huid en de stomaplaat zal uitwijzen of u de juiste routine heeft. Maar eerst moet u weten waar u allemaal moet op letten.

Controleer uw huid en stomaplaat

Het is belangrijk dat u controleert of de stomaplaat is aangetast door stoma-output (feces of urine, afhankelijk van uw type stoma). Onderzoek dan – eventueel met behulp van een spiegel – de huid rond uw stoma en kijk of er roodheid of beschadiging is. Het kan zijn dat het patroon van de irritatie overeenkomt met wat je op de stomaplaat zag. Tekenen van huidbeschadiging of een geërodeerde huidplaat kunnen erop wijzen dat uw stomamateriaal niet goed is aangebracht, maar het kan er ook op wijzen dat u vaker van huidplaat moet wisselen. U kunt ook nagaan of u wel een stoma-oplossing gebruikt die geschikt is voor uw lichaamsprofiel. Doe de BodyCheck om erachter te komen.

Hoe ziet een gezonde huid eruit?

Een gezonde huid rond uw stoma ziet er hetzelfde uit als de huid op de rest van uw buik.

Wist u dat...

Huidirritaties worden vaak verward met allergieën, die slechts zeer zelden voorkomen.

Als u een allergische reactie heeft, zal het hele gebied dat in contact is geweest met de stomaplaat geïrriteerd en verkleurd zijn, mogelijk ook gepaard gaand met steken, jeuk en branderigheid.

Huidirritatie voorkomen en behandelen

Huidirritaties zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen met een stoma. Als u veranderingen ziet in het uiterlijk en de kleur van de huid rond uw stoma in vergelijking met de huid op de rest van uw buik, heeft u waarschijnlijk huidirritatie.

Voorbeelden van milde huidirritaties

De afbeeldingen hieronder tonen vier soorten milde huidirritaties. Meestal kunnen milde irritaties zelf worden opgelost door ervoor te zorgen dat u goede gewoontes aanleert en dat u een goed passende stoma-oplossing gebruikt. Doe de Bodycheck om dit na te gaan.

Om milde huidirritaties aan te pakken, kunt u overwegen om stoma-ondersteunende oplossingen te gebruiken om uw huid te verzorgen. De Probleemoplosser tool kan helpen beoordelen welke oplossingen nuttig kunnen zijn.

Om een huidirritatie op te lossen, is het steeds raadzaam om een zorgverlener te raadplegen.

Voorbeelden van ernstige huidirritaties

De afbeeldingen hieronder tonen vier soorten ernstige huidirritaties. Symptomen zijn donkerblauwe/paarse vlekken, bloedende, brandende of jeukende huid rond de stoma. Om dit op te lossen, is het raadzaam om een zorgverlener te raadplegen. Ondertussen, kan de Probleemoplosser tool een oplossing bieden.

Tip

Door foto's van uw stomagebied te maken, kunt u bepalen of uw huidirritatie verbetert.

LET OP!

Als uw huid binnen 7-14 dagen na het volgen van dit advies niet verbetert, zoek dan hulp bij uw zorgverlener.

disclaimer   Raadpleeg vóór gebruik altijd de gebruiksaanwijzing die geleverd is bij uw producten.

Controleer regelmatig de gezondheid van uw stoma

Meldt u vandaag nog aan bij Coloplast Care en u wordt regelmatig uitgenodigd om de gezondheid van uw stoma te controleren. Aan de hand van een paar simpele vragen kunt u uw situatie en uw opvangmateriaal herbekijken en uw kwaliteit van leven na de operatie opvolgen. U krijgt ook de mogelijkheid om uw antwoorden te delen met de zorgverlener van uw keuze.

Sluiten

Gratis proefpakket - voorbehouden aan eindgebruikers en professionele zorgverleners

Dank u voor uw aanvraag

Uw aanvraag werd goed ontvangen.

Bekijk desktop versie