Sluiten
Selecteer uw taal

Unfortunately, the page you are trying to access does not exist.

Vind de website van uw Coloplast vestiging

Na een stoma-operatie

Met het juiste advies en de juiste producten kunt u blijven doen wat u altijd al deed. In dit onderdeel vindt u informatie die u daarbij kan helpen. Naast productinformatie vindt u ook handige tips over hoe u uw huid gezond kunt houden, reizen en andere aspecten van een leven met een stoma. Ook vindt u handige links naar verschillende patiëntenorganisaties.

Leer je stoma kennen

Hoe ziet de stoma eruit en hoe voelt hij een paar dagen na de operatie?

Hoe ziet de stoma eruit en hoe voelt hij een paar dagen na de operatie?

De dagen na een stoma-operatie kunnen moeilijk zijn. Er zit ineens een opvangzakje op uw buik en veel dingen zijn nieuw voor u. Nu is het tijd om uw stoma te leren kennen. De dagen na een stoma-operatie
Sluiten

Hoe ziet het eruit na de operatie?

Als u na de operatie wakker wordt, draagt u uw eerste opvangzakje. Dit zakje is waarschijnlijk doorzichtig zodat uw verpleegkundigen uw stoma gemakkelijk in de gaten kunnen houden. Er kunnen ook infusen en drains zijn aangebracht op uw lichaam. Dit is volledig normaal en ze worden na verloop van tijd zonder al te veel ongemakken verwijderd.

Uw stoma
Uw stoma zal vochtig zijn, roze-rood van kleur, en zou uit uw buik moeten uitsteken (hoewel het ook heel gewoon is dat stoma’s zich op of onder het huidniveau bevinden). Aanvankelijk zal hij gezwollen zijn, maar mettertijd wordt hij kleiner – doorgaans 6 tot 8 weken na de operatie.  De stoma is roodachtig omdat hij bestaat uit slijmvlies, net als het slijmvlies in uw mond. De stoma is gevoelloos. Hij doet dus geen pijn als u hem aanraakt.  Als hij wordt schoongemaakt, kan de stoma een beetje bloeden, met name in het begin, maar dit is normaal en verdwijnt na verloop van tijd.

Kort na uw operatie, meestal binnen een paar dagen, begint uw stoma te werken. In het begin zal de output waterig zijn. De output kan ook een sterke geur hebben, omdat uw darmen een tijd lang niet gewerkt hebben. Maakt u zich echter geen zorgen. De consistentie wordt steeds steviger en de geur vermindert naarmate u een meer evenwichtig dieet volgt. Uw arts zal u laten weten wanneer u weer gewoon kunt eten en drinken.

In het begin kan er een winderig geluid uit de stoma komen – ook dit is volstrekt normaal. Het is niet ongebruikelijk dat u de behoefte voelt om naar het toilet te gaan, net als voor uw operatie. Dit is normaal en verdwijnt na verloop van tijd. Als uw anus nog steeds aanwezig is, kan er een slijmerige uitscheiding uit komen.

Urostoma
Als u een urostoma heeft, begint de stoma direct na uw operatie te werken. De buisjes die in de urostoma zitten, blijven zeven tot tien dagen ter plaatse. In het begin kan uw urine een roodachtige kleur hebben, maar hij krijgt snel zijn gewone kleur weer terug.

Sluiten
Leren omgaan met uw stoma

Leren omgaan met uw stoma

Uw stomaverpleegkundige zal u in het ziekenhuis uitleggen hoe u uw stoma moet verzorgen. Er komt veel informatie op u af, dus stel gerust vragen of vraag om opheldering als u dit nodig heeft. Omgaan met uw stoma
Sluiten

Leren omgaan met uw stoma

Na de operatie zal uw stomaverpleegkundige u deskundig leren omgaan met uw stoma. Het kan helpen om een naast familielid of uw partner aanwezig te laten zijn bij deze training.

Vragen stellen

Er komt veel nieuwe informatie op u af. Het kan zelfs een beetje overweldigend zijn. Neem alle tijd die u nodig heeft om al uw vragen te stellen, zo vaak als u wilt. Hoe meer vragen u stelt en dingen probeert, hoe beter u voorbereid bent als u weer thuis komt.


Voordat u het ziekenhuis verlaat, zal uw stomaverpleegkundige een opvolgingsconsult voor u inplannen om ervoor te zorgen dat u zich zeker voelt bij het verzorgen van uw stoma.

Uitdagingen overwinnen
Als u weer thuis bent, kunt u een aantal uitdagingen tegenkomen bij het verzorgen van uw stoma. Maar vergeet niet dat uw stomaverpleegkundige, net als uw Coloplast Care-adviseur, u graag bijstaat bij eventuele problemen.

Coloplast heeft ook een ondersteuningsprogramma, Coloplast Care, dat erg handig kan zijn. Coloplast Care werd opgericht om het leven met een stoma te helpen vergemakkelijken. U kan vandaag nog contact opnemen met een Care-medewerker door het team te bellen op 0800-12888.

Sluiten

Wat je moet weten over het stomamateriaal

Uitleg stomamateriaal termen

Uitleg stomamateriaal termen

Het leven na een stoma-operatie is een reis met de nodige uitdagingen die u onderweg tegenkomt. Uw lichaam kan blijven veranderen en er zijn veel dingen waar u mee om moet leren gaan – dit begint al met de belangrijkste terminologie met betrekking tot stomamateriaal. Veelgebruikte termen met betrekking tot stomamateriaal.
Sluiten

Uitleg stomamateriaal termen

Om u te helpen uw stomamateriaal beter te begrijpen en uw behoeften beter te bespreken met uw stomaverpleegkundige, volgt hieronder een overzicht van veelgebruikte termen.

Huidplaat: Het gedeelte van het stomamateriaal waarmee het opvangmateriaal aan uw huid wordt bevestigd tijdens het dragen. De huidplaat moet nauw aansluiten op uw huid, zodat de output van uw stoma niet in contact komt met de omliggende huid.

 

Koppelingssysteem: Dit 2-delig systeem bevestigt het opvangzakje aan de huidplaat, zodat het zakje verwisseld kan worden zonder de huidplaat te verwisselen. Dit kan mechanisch zijn (waarbij u de twee delen samendrukt zoals bij Tupperware of ze fysiek in elkaar klikt), of zelfklevend (waarbij de huidplaat en het zakje aan elkaar kleven).

Convexiteit: Een speciaal gevormde huidplaat met een ovale schelp die lichte druk uitoefent op de huid rond de stoma. Deze huidplaat wordt gebruikt bij een stoma die moeilijk te bereiken is, bijvoorbeeld een diepliggende stoma die onder het huidoppervlak ligt.

Huidplaat voor langdurig gebruik: Een huidplaat die gedurende een langere periode gebruikt kan worden, of gebruikt kan worden bij 'agressieve' output van uw stoma. Sommige soorten ileostoma's of urostoma's kunnen een output hebben waardoor de standaard huidplaat te snel afbreekt. Huidplaten voor langdurig gebruik worden voornamelijk gebruikt bij 2-delige opvangmaterialen.

Filter: Van tijd tot tijd zal uw stoma een windje vrijgeven. Het opvangmateriaal is voorzien van een filter met een desodoriserende werking die ervoor zorgt dat geurtjes worden geabsorbeerd, een van de dingen waar mensen zich vaak ongerust over maken. Het zorgt er ook voor dat uw zakje zichzelf niet opblaast (dat heet 'opbollen').

Antirefluxsysteem: Urostomasystemen hebben een antirefluxsysteem om te voorkomen dat urine terugstroomt naar de stoma en helpen zodoende urineweginfecties te voorkomen.

Sluiten
Ieder lichaam is anders – net als onze stomamaterialen

Ieder lichaam is anders – net als onze stomamaterialen

Het is essentieel dat uw stomamateriaal aansluit bij uw lichaamsprofiel. Omdat ieder lichaam anders is en omdat lichamen in de loop van de tijd veranderen, kan het een hele uitdaging zijn om het juiste materiaal te vinden. Coloplast kan u hiermee op verschillende manieren helpen. Het juiste product vinden.
Sluiten

Ieder lichaam is anders – net als onze stomamaterialen

Na een stoma-operatie kan uw  lichaamsprofiel om een aantal redenen veranderen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren vanwege:

  • Gewichtstoename of -verlies terwijl u herstelt van de ziekte die de oorzaak was van de operatie
  • Plooien of littekenvorming op de huid rond uw stoma
  • De ontwikkeling van een hernia die samenhangt met uw stoma

Als uw lichaamsprofiel verandert, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw stomazakje goed blijft aansluiten op uw lichaam.

Het juiste product vinden.
Een nauwe hechting tussen het zakje en uw huid is essentieel voor de juiste verzorging van uw stoma. Als het gebied rond uw stoma bijvoorbeeld verandert van egaal naar een kuil, kan het tijd zijn om over te stappen op convex opvangmateriaal. U kunt ook aanvullende accessoires nodig hebben.

Het is verstandig om met uw stomaverpleegkundige te bespreken hoe uw opvangmateriaal past en welke accessoires u kunnen helpen.

Sluiten
Het juiste stomamateriaal kiezen

Het juiste stomamateriaal kiezen

Er bestaan veel verschillende stomamaterialen en het kan moeilijk zijn om te bepalen welk product het best bij u past. Het is belangrijk om te begrijpen welke keuzemogelijkheden u heeft. Soorten stomamaterialen
Sluiten

Welk stomamateriaal past het best bij mij?

Er zijn twee soorten stoma-opvangsystemen:
1-delige opvangsystemen bestaan uit een zakje en een huidplaat die permanent met elkaar zijn verbonden. Als het zakje verwisseld moet worden, verwijdert u het zakje met de huidplaat in zijn geheel. Hierdoor is het bijzonder geschikt om regelmatig te vervangen.

2-delige opvangsystemen bestaan uit een afzonderlijk opvangzakje en een huidplaat. Met dit systeem kunt u het opvangzakje verwijderen en verwisselen zonder dat u de huidplaat hoeft te vervangen. Er zijn twee manieren om de huidplaat en het zakje met elkaar te verbinden:
Een klikkoppeling bevestigt het opvangzakje aan de huidplaat met een hoorbare klik, zodat u weet dat alles stevig vastzit.

Een kleefkoppeling bevestigt het opvangzakje aan de huidplaat met een stevig en flexibel kleefsysteem.

Soorten opvangzakjes
Er zijn drie verschillende soorten zakjes, afhankelijk van welk soort stoma u heeft:

  • Gesloten
  • Open
  • Urostoma

Gesloten zakjes worden meestal gebruikt bij een colostoma, omdat de ontlasting vaster is. Gesloten zakjes moeten verwijderd en vervangen worden als ze vol zijn en kunnen niet geledigd en opnieuw gebruikt worden.

Open zakjes  worden meestal gebruikt bij een ileostoma, omdat de ontlasting dan meestal vloeibaar is. Soms worden open zakjes ook bij een colostoma gebruikt. Open zakjes zijn gemakkelijk leeg te maken en hoeven niet zo vaak verwisseld te worden als gesloten zakjes.

Urostomazakjes worden gebruikt bij een urostoma om de urine in op te vangen. Het opvangzakje kan geledigd en indien nodig verwisseld worden. Een urostomazakje kan aangesloten worden op een nachtzak, om te voorkomen dat u het zakje 's nachts moet vervangen.

Sluiten

Je dagelijkse activiteiten hervatten

Uw stoma goed verzorgen

Uw stoma goed verzorgen

Het belangrijkste dat u kunt doen om het leven met uw stoma veilig, comfortabel en probleemloos te maken, is de huid rond uw stoma gezond te houden. Gezonde stoma
Sluiten

Uw stoma goed verzorgen

Het is belangrijk dat u uw huid gezond houdt. Contact tussen de output van uw stoma en de huid veroorzaakt huidirritaties die van invloed zijn op de kleefkracht van de huidplaat van het opvangmateriaal op uw lichaam. Dit veroorzaakt een vicieuze cirkel van meer lekkages en nog meer huidirritatie – het is belangrijk dit te vermijden.

 

Uw huid gezond houden
Deze zes stappen helpen u om uw huid gezond te houden: 

  1. Zorg ervoor dat uw huid schoon en volledig droog is voordat u de huidplaat aanbrengt.
  2. Pas de opening van de huidplaat aan zodat hij precies aansluit op de opening van uw stoma.
  3. Zorg ervoor dat de huidplaat volledig contact maakt met uw huid – druk ze voorzichtig aan met uw hand.
  4. Vervang uw opvangmateriaal zodra u ongemak of jeuk ervaart.
  5. Controleer de omvang van uw stoma regelmatig, met name als u last heeft van een hernia.
  6. Zorg ervoor dat het opvangmateriaal en de accessoires voor uw stoma passen bij uw lichaamsprofiel. 

Gebruik het juiste soort opvangmateriaal

U kunt kiezen tussen verschillende formaten zakjes, opvangsystemen, kleuren, huidplaten en veel andere mogelijkheden die aansluiten bij uw levensstijl. Zie de productzoeker voor meer informatie.

Gebruik de juiste accessoires
Coloplast biedt ook een breed assortiment aan accessoires  die het dragen van een stomazakje nog comfortabeler maken. Ze kunnen helpen bij een betere afdichting, het voorkomen van huidproblemen en het verminderen van geurtjes.


Sluiten
Dagelijks leven met een stoma

Dagelijks leven met een stoma

Terwijl u herstelt van de operatie, zult u merken dat u zich langzaam aanpast aan het leven met een stoma. Hier zijn een aantal tips – over sport, dieet, sociale contacten en intimiteit – die u kunnen helpen om weer volop van het leven te genieten. Aanpassen aan een leven met een stoma
Sluiten

Dagelijks leven met een stoma

Sport
Sport is goed voor iedereen. U kunt met een stoma hetzelfde doen als u eerder deed. Zwemmen en wandelen zijn twee geweldige, niet-belastende manieren om in vorm te blijven en uw energieniveau op peil te houden. Denk er wel aan dat u geleidelijk weer met sporten moet beginnen. Praat met uw stomaverpleegkundige over hoe u een hernia kunt voorkomen.

Tips voor zwemkleding:

  • Eerst proberen, dan kopen. Er bestaat speciale zwemkleding, maar die heeft u waarschijnlijk niet echt nodig.

Voor vrouwen

  • Een 1-delig badpak met details of een patroon kan uw stomazakje verbergen.
  • Zwemkledij met extra versteviging ter hoogte van de buik kan een oplossing zijn.
  • Heupdoeken zijn een geweldige manier om uzelf te bedekken op het strand.

Voor mannen

  • Als u een zwembroek van lycra of stretchmateriaal onder een korte broek draagt, blijft uw stoma veilig op zijn plaats zitten.
    Tip voor zonnebaden:
  • Breng zonnelotion pas aan nadat u uw zakje heeft aangebracht, aangezien crèmes en oliën de goede hechting tussen de huidplaat en de huid kunnen belemmeren.

Dieet

U hoeft geen speciaal dieet te volgen, maar net als bij iedereen kan bepaald voedsel winderigheid veroorzaken, of gewoon niet bij u passen.

Als u denkt dat bepaald voedsel problemen veroorzaakt, probeer het dan een tijdje niet te eten en begin er vervolgens weer mee. Als u dit drie keer doet, weet u of het voedsel een probleem vormt.

Door uw voedsel goed te kauwen bevordert u de spijsvertering. Daarnaast kunnen houtskooltabletten die u bij de apotheek haalt, helpen om winderigheid te voorkomen, net als pepermunt en venkelthee. Sommige mensen hebben ook baat bij yoghurt en yoghurtdrankjes.

Voedsel dat winderigheid veroorzaakt is bijvoorbeeld broccoli, bloemkool, kool, spinazie, bonen (sperziebonen en bruine/witte bonen), uien, knoflook, spruitjes, komkommers, maïs en erwten.

Dranken
Net als voor de operatie bepaalt de hoeveelheid vloeistoffen die u drinkt, de consistentie van de output. Het is erg persoonlijk, maar veel mensen merken dat koolzuurhoudende dranken en bier winderigheid veroorzaken. Water, limonade en fruitsap zijn beter dan thee en koffie, omdat die laatste vochtafdrijvend kunnen zijn. U kunt nog steeds alcohol drinken, zolang het eventuele medicijnen die u inneemt, niet beïnvloedt.

Praat met uw arts of stomaverpleegkundige als u zich ergens zorgen over maakt. 


Constipatie
Als u last heeft van constipatie, kunt u uw dieet wijzigen. Iedereen is anders en u weet het best wat voor u normaal is. Als u winden kunt laten, betekent dit dat uw stoma werkt. Door meer te drinken kan uw constipatie afnemen. Als u echter ongemakken ervaart of zich zorgen maakt, neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige of apotheker. Als u drie tot vier dagen geen stoelgang heeft gehad, kunnen zij u een laxerend middel voorschrijven.

Diarree
Net als iedereen kunt u af en toe last hebben van diarree of losse stoelgang. Maak u hier niet te veel zorgen over. Een korte periode met diarree kan veroorzaakt worden door iets wat u heeft gegeten en gaat meestal vanzelf weer over. Als u echter drie of meer achtereenvolgende keren last heeft van diarree, kunt u uitgedroogd raken. In dit geval kunt u uw stomaverpleegkundige om advies vragen.


Uit eten
Als u eenmaal weet welke voeding het best bij u past, kunt u gerust weer uit eten gaan.

Begin met een bekend restaurant en houd het eenvoudig – bijvoorbeeld een pizza. Probeer na te denken bij wat u bestelt, maar maak u niet te veel zorgen. Bestel wat u wilt, maar denk eraan dat vette voeding en sauzen een probleem kunnen vormen.

Als u zich zorgen maakt over bepaalde voeding, probeer ze dan eerst thuis uit zodat u weet hoe u erop reageert, en voeg ze vervolgens geleidelijk toe aan uw dieet.

Als u normaal gesproken thuis alcohol drinkt, begin dan met een kleinere versie dan normaal, bijvoorbeeld een klein in plaats van een groot biertje. Dit helpt uw lichaam om de alcoholtolerantie opnieuw op te bouwen.

Uitgaan
Of het nu gaat om rustig iets drinken in uw plaatselijke kroeg, uit eten gaan met uw partner of uitgaan met vrienden, niets houdt u tegen om te genieten van alle sociale activiteiten die u deed voor uw operatie.

Het kan echter verstandig zijn om klein te beginnen. U kunt bijvoorbeeld eerst naar een openbaar toilet gaan, een restaurant of familielid bezoeken of een dagje uit plannen. Al snel zult u overwegen om een vakantie te boeken of een avond te gaan dansen.

Als u nieuwe mensen ontmoet, hoeft u ze niet over uw aandoening te vertellen, tenzij u hier geen problemen mee heeft. De keuze ligt bij u.

Intieme relaties
Iedere operatie kan van invloed zijn op de manier waarop u tegen uw lichaam aankijkt. Probeer te accepteren dat het tijd kost om hieraan te wennen. Dit geldt niet alleen voor uw stoma, maar voor uw hele lichaam.

Seksuele activiteiten kunnen uw stoma niet beschadigen en de meeste mensen met een stoma hebben een gezond seksleven. Het is logisch dat u nerveus bent, dus doe alleen dingen waarbij u zich op uw gemak voelt. Neem alle tijd en praat erover met uw partner.

Er bestaan kleine stomazakjes die gebruikt kunnen worden op intieme momenten. Neem contact op met Coloplast voor een gratis proefpakket.

Sluiten
Wie en wat vertelt u over uw stoma

Wie en wat vertelt u over uw stoma

Direct na de operatie zult u zich waarschijnlijk afvragen: wie en wat vertel ik over mijn stoma? Tegen wie u iets vertelt en wat u ze vertelt, bepaalt u natuurlijk zelf, maar praten over uw ervaringen kan u helpen om te wennen aan de nieuwe situatie. Wie vertelt u het?
Sluiten

Wie en wat vertelt u over uw stoma

Wat u ook beslist, het belangrijkste is dat u achter uw beslissing staat. Misschien wilt u vertellen dat u een ingrijpende operatie heeft gehad vanwege een ernstige ziekte en dat u nu een stomazakje draagt. Vaak beantwoordt dit al veel vragen die mensen kunnen hebben. Bovendien merken ze dat u erg nuchter bent ten opzichte van uw aandoening.

Familie en vrienden
Open en eerlijk zijn tegenover mensen die u dierbaar zijn, kan u helpen om uw leven van voor de stoma-operatie weer op te pakken. In het begin is het belangrijk dat de mensen die dichtbij u staan begrijpen dat, alhoewel u weer thuis bent, het herstel na de operatie enige tijd zal duren.

Kinderen
Als u jonge kinderen of kleinkinderen heeft, kunt u denken dat ze te jong zijn om het te begrijpen. Toch begrijpen kinderen veel als u het op een eenvoudige manier aan ze uitlegt. Vaak vangen kinderen toch het een en ander op, en als u ze niet de waarheid vertelt, kunnen ze gaan denken dat de situatie ernstiger is dan zij in feite is.

Op het werk
Veel mensen maken zich zorgen over wat ze tegen hun collega's zullen zeggen. En, net als bij familie en vrienden, geldt dat u zelf beslist wie u iets vertelt en wat u vertelt. Vaak is het echter aan te raden om ten minste één collega te vertellen dat u een stoma heeft. Dit zorgt ervoor dat u iemand heeft om mee te praten als er zich problemen voordoen. 

Sluiten
Weer aan het werk

Weer aan het werk

Na de operatie wilt u waarschijnlijk zo snel mogelijk uw gewone leven weer hervatten. Terug naar uw werk gaan kan hier een onderdeel van zijn. En met een beetje planning is er ook geen reden waarom dit niet zou kunnen. Weer aan het werk na een stoma-operatie
Sluiten

Weer aan het werk

Vooruit denken
Na de operatie kunnen de meeste mensen zonder probleem weer aan het werk. Maar wanneer en hoe u dit doet, hangt af van hoe u zich voelt, wat voor werk u doet en welke stoma-operatie u heeft ondergaan.

Praat zo snel mogelijk met uw werkgever om de mogelijkheden te bespreken. Het kan een optie zijn om part-time te gaan werken. Dit kan met name prettig zijn in het begin, omdat u nog moe kunt zijn en tijd nodig heeft om te wennen aan de nieuwe routines.

Proefdraaien
Een paar weken voordat u weer aan het werk gaat, kunt u 'proefdraaien' en uw dag zo plannen alsof u weer aan het werk gaat. Denk na over uw dieet en over hoe vaak u per dag uw opvangzakje moet ledigen of verwisselen. Dit helpt u om routines vast te stellen en uw dag hieraan aan te passen. En nog belangrijker, u zult zich goed voorbereid voelen.

Tips

  • Praat zo snel mogelijk met uw werkgever
  • Probeer, indien mogelijk, uw uren langzaam weer op te bouwen
  • Bekijk welke mogelijkheden er op uw werk zijn om uw opvangzakje te verwisselen
  • Neem een klein zakje met u mee dat u discreet op het toilet kunt verwisselen
  • Probeer 'te proefdraaien' voordat u weer aan het werk gaat. Denk na over uw dieet, kleding enz.
  • Als u via uw werkgever een zorgverzekering hebt, kijk dan of uw aandoening van invloed is op de polis
Sluiten
Sluiten

Gratis proefpakket - voorbehouden aan eindgebruikers en professionele zorgverleners

Dank u voor uw aanvraag

Uw aanvraag werd goed ontvangen.

Bekijk desktop versie