Leven met een stoma - Coloplast
Sluiten
Selecteer uw taal

Unfortunately, the page you are trying to access does not exist.

Vind de website van uw Coloplast vestiging

Leven met een stoma

Hier vindt u informatie over het leven met een stoma, over hoe u de huid rond uw stoma gezond kunt houden en handige online tools die u kunt gebruiken om te kijken of u nog steeds het juiste materiaal gebruikt of om oplossingen te vinden voor de problemen die u ervaart.

Verzorging en veelvoorkomende problemen

De huid rond uw stoma gezond houden

De huid rond uw stoma gezond houden

Als u uw stoma en de omliggende huid goed verzorgt, zorgt u ervoor dat uw stomazakje optimaal kan werken. Hierdoor voelt u zich veilig en zelfzeker in iedere situatie. Hoe kunt u uw huid en stoma gezond houden?
Sluiten

De huid rond uw stoma gezond houden

De meeste mensen met een stoma hebben af en toe last van een geïrriteerde huid. Maar een geïrriteerde huid is niet normaal en het hoort er ook niet bij. Om uw stoma-opvangzakje comfortabel en zonder zorgen te kunnen dragen, is het belangrijk om huidirritatie te voorkomen en de huid rond de stoma gezond te houden.

 

De irritatiecyclus

Een lekkage zorgt ervoor dat de output van de stoma in contact komt met de huid, wat irritaties veroorzaakt. Het probleem is dat, zodra uw huid geïrriteerd is, de huidplaat van uw opvangzakje zich niet meer goed hecht, en dat leidt tot meer lekkage. Er ontstaat dan een vicieuze cirkel van lekkages en huidirritaties.


Zes stappen om de huid rond uw stoma gezond te houden:

 1. Zorg ervoor dat uw huid schoon en volledig droog is voordat u de huidplaat van het opvangzakje aanbrengt.
 2. Pas de opening van de huidplaat aan zodat hij precies aansluit op de diameter van uw stoma. Na de operatie is het normaal dat uw lichaamsvorm verandert. Het is daarom belangrijk dat u in de gaten houdt of de diameter en de vorm van uw stomametertje blijft passen bij uw stoma. Controleer dit door uw metertje boven uw stoma te plaatsen om te kijken of de opening perfect past.
 3. Controleer de diameter van uw stoma regelmatig, met name als u last heeft van een hernia.
 4. Zorg voor maximale hechting tussen de huidplaat en uw huid door ze voorzichtig met uw hand aan te drukken.
 5. Vervang het opvangmateriaal zodra u er ongemak of jeuk door ervaart.
 6. Zorg ervoor dat het opvangmateriaal en de accessoires voor uw stoma passen bij uw lichaamsprofiel.

Vind de aangepaste accessoires voor uw stoma

Sluiten
Omgaan met problemen met uw opvangzakjes, opbollen en vacuüm trekken

Omgaan met problemen met uw opvangzakjes, opbollen en vacuüm trekken

Zakjes die opbollen of vacuüm trekken, zijn lastige problemen die zich kunnen voordoen als u een stomazakje gebruikt. Maar u kunt bepaalde dingen doen om ze te voorkomen. Hier kunt u meer lezen over deze problemen en hoe u ze kunt voorkomen. Meer informatie
Sluiten

Omgaan met problemen met uw opvangzakjes, opbollen en vacuüm trekken

Opbollen van zakjes vindt plaats als gas zich ophoopt in het stomazakje, waardoor het zichzelf opblaast als een ballon. Opvangzakjes bevatten houtskoolfilters, die windjes neutraliseren en vervolgens uit het opvangzakje laten ontsnappen. Maar als de filter te veel gas moet verwerken, bijvoorbeeld als hij vochtig is geworden of geblokkeerd raakt door output van de stoma, kan het gas zich ophopen.

Wat kunt u doen om opbollen te voorkomen?
Een van de belangrijkste manieren om opbollen te voorkomen, is de hoeveelheid gas die uw spijsverteringsstelsel produceert, zoveel mogelijk beperken. Het helpt om uw voedsel goed te kauwen en om voedsel en dranken te vermijden waarvan u weet dat ze veel gas produceren. Dit zijn bijvoorbeeld noten, bonen, frisdranken of mousserende wijn.

Als het opvangzakje toch opbolt, kunt u het gas op het toilet laten ontsnappen als u een open zakje of een tweedelig systeem gebruikt. Als u het opvangzakje op tijd vervangt, kunt u opbollen ook helpen voorkomen. En tot slot kunt u een ander stomazakje of andere filtersoort uitproberen.

Het opvangzakje plakt dicht als er een vacuüm in het stomazakje ontstaat waardoor de wanden tegen elkaar gaan plakken. Dit zorgt ervoor dat de output de bodem van het zakje niet meer kan bereiken en de filter geblokkeerd raakt. Hierdoor ontstaat het risico dat het opvangzakje losraakt van uw buik.

Wat kunt u doen om vacuüm trekken te voorkomen?
Als u lucht in het zakje blaast voordat u het aanbrengt, voorkomt u dat er een vacuüm ontstaat. Daarnaast helpt een druppeltje olie of lubrifiërende deodorant in het opvangzakje om ervoor te zorgen dat de output de bodem van het zakje bereikt.

Sluiten
Huidirritatie rond mijn stoma

Huidirritatie rond mijn stoma

Huidirritatie rond uw stoma wordt meestal veroorzaakt door lekkage, waardoor output onder de huidplaat van uw stomamateriaal terechtkomt. Dit voelt onprettig aan en kan ervoor zorgen dat uw zakje niet meer goed functioneert. Meer informatie over wat u kunt doen om dit te voorkomen. De huid rond uw stoma
Sluiten

Huidirritatie rond mijn stoma

De huid rond uw stoma moet er ongeveer hetzelfde uitzien als de huid op de rest van uw lichaam. Direct nadat u de huidplaat verwijderd heeft, kan de huid een beetje roze zijn, maar als dit niet verdwijnt of als de huid beschadigd is, kunt u last hebben van irritatie.

Wat moet ik doen? 

 • Verwijder de huidplaat en controleer de achterkant. Ziet u ontlasting of urine die de oorzaak van de irritatie zou kunnen zijn?
 • Zit er geïrriteerde of beschadigde huid rond uw stoma die overeenkomt met wat u op de huidplaat ziet?
 • Hoe goed past uw opvangzakje rond uw stoma? Wordt uw huid blootgesteld aan de output van uw stoma vanwege een slechte pasvorm? Meet de diameter en vorm van uw stoma om te controleren of uw stomametertje de juiste afmetingen en vorm heeft. Gebruik de beschermfolie aan de achterkant van het opvangzakje als hulpmiddel en pas, indien nodig, de opening van de huidplaat aan zodat zij precies aansluit op de diameter en vorm van uw stoma.
 • Wat is de positie van de stoma-opening ten opzichte van uw huidoppervlak? Zit hij boven het huidoppervlak, op gelijke hoogte met het huidoppervlak of onder het huidoppervlak? Als de stoma onder of op gelijke hoogte zit met het huidoppervlak, of als hij in een diepe plooi zit, kan het zijn dat u een ander zakje of accessoires nodig hebt voor uw lichaamsprofiel. Gebruik de BodyCheck-tool om de pasvorm te controleren.
 • Is de huidplaat weggevreten? Als dat zo is, had het opvangzakje waarschijnlijk eerder verwisseld moeten worden. Probeer het zakje vaker te verwisselen of een huidplaat te gebruiken die beter bestand is tegen agressieve output als u dit al niet doet.

Als uw huidirritatie een andere oorzaak heeft, neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige of arts.

Kies het juiste stomamateriaal dat het best past bij uw lichaam.

Sluiten
Sluiten

Gratis proefpakket - voorbehouden aan eindgebruikers en professionele zorgverleners

Dank u voor uw aanvraag

Uw aanvraag werd goed ontvangen.

Bekijk desktop versie