Sluiten
Selecteer uw taal

Unfortunately, the page you are trying to access does not exist.

Vind de website van uw Coloplast vestiging

Leven met een stoma

Hier vindt u informatie over het leven met een stoma, over hoe u de huid rond uw stoma gezond kunt houden en handige online tools die u kunt gebruiken om te kijken of u nog steeds het juiste materiaal gebruikt of om oplossingen te vinden voor de problemen die u ervaart.

Het dagelijks leven met een stoma

Intimiteit en zwangerschap met een stoma

Intimiteit en zwangerschap met een stoma

Alhoewel een stoma de manier waarop u over uw lichaam denkt, kan veranderen, hoeft het geen invloed te hebben op de relatie met uw partner of zelfs zwangerschap. Lees verder voor een aantal eenvoudige, praktische tips over het leven met een stoma. Intimiteit met een stoma
Sluiten

Intimiteit en zwangerschap met een stoma

Na een stoma-operatie is het heel normaal dat u twijfels heeft over het uiterlijk van uw lichaam. Het kan even duren voordat u gewend bent aan de fysieke veranderingen en u kunt zich hierdoor minder aantrekkelijk voelen. Het kan zeker een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om uw stoma te accepteren als een deel van wie u bent.

Wat met intimiteit?
Ook na een stoma-operatie kunt u intimiteit en een normale, liefdevolle relatie beleven. Hoe en wanneer, dat hangt af van de operatie die u heeft ondergaan. Als het rectum of de blaas verwijderd zijn, kan dit echter leiden tot impotentie en/of ongemakken (vrouwen kunnen hier ook last van hebben).

Het is belangrijk dat u hier met uw partner over praat en dat u zich niet schaamt vanwege de operatie. Het is ook belangrijk dat u met uw stomaverpleegkundige praat. Hij of zij heeft ervaring met de problemen die u ervaart en zal u verder kunnen helpen. Er zijn ook een aantal handige tips om dagelijkse problemen op te lossen. Bijvoorbeeld het aanpassen van uw lingerie. U kunt lingerie dragen dat uw stomazakje bedekt of u kunt minizakjes gebruiken voor intieme momenten.

Kan ik kinderen krijgen?
Stoma en zwangerschapKort gezegd, ja. Ondanks een stoma kan een vrouw gewoon zwanger worden en een normale bevalling hebben. De stoma volgt gewoon de veranderende, groeiende vorm van uw buik. In de latere fases van uw zwangerschap kunt u een spiegel nodig hebben om uw opvangzakje te verwisselen. De meeste bevallingen verlopen normaal.

Praat erover
Uiteindelijk helpt niets beter dan praten met iemand die echt begrijpt wat er met u gebeurt. Lid worden van uw plaatselijke stomavereniging is een manier om mensen te ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt, en om handige tips, inspiratie en persoonlijke steun te krijgen.

Sluiten

Reizen met een stoma

Reizen met een stoma

Reizen met een stoma

Een stoma hoeft u er niet van te weerhouden om op reis te gaan. Tips voor reizen met een stoma
Sluiten

Vakantie en reizen met een stoma

Vakantie en reizen
Een stoma hoeft u er niet van te weerhouden om op reis te gaan. Het kan echter even duren voordat u gewend bent aan uw stoma en klaar bent om op reis te gaan. Begin met korte uitstapjes en bekijk hoe het gaat.

Of u nu met de auto, boot, trein of vliegtuig reist, een goede voorbereiding is erg belangrijk. Neem een klein, handig tasje mee en zorg ervoor dat u voldoende opvangzakjes en andere benodigdheden bij u heeft.

Vliegen
Als u gaat vliegen, neem dan genoeg opvangzakjes mee voor tijdens de vlucht, uw vakantie en nog wat extra zakjes voor noodgevallen. Verdeel ze over verschillende koffers, voor het geval dat uw bagage zoek raakt of uw vlucht vertraagd is. Denk eraan dat u geen schaar mee mag nemen in de handbagage, dus knip al uw zakjes voor uw vertrek in het juiste formaat.

U hoeft zich geen zorgen te maken dat zakjes opbollen vanwege de cabinedruk. Stomazakjes zijn uitvoerig getest en zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen drukveranderingen.

Reizen naar het buitenland
Controleer uw reisverzekering voordat u naar het buitenland gaat om te zien hoe uw aandoening en omstandigheden tijdens uw reis gedekt zijn.

In warmere landen kunt u meer zweten dan normaal. Daarom zult u uw opvangzakjes waarschijnlijk vaker moeten verwisselen. Zorg er altijd voor dat uw huid volledig droog is voordat u een nieuw opvangzakje aanbrengt, zodat het goed en stevig vastzit. Gebruik, indien nodig, een haardroger om het gebied rond de stoma droog te maken – maar pas op dat hij niet te heet staat.

Ook kunt u een groter risico lopen op diarree of uitdroging. Drink veel water, en neem uit voorzorg geneesmiddelen tegen diarree mee.

Als u eenmaal op vakantie bent, denk er dan aan dat u alles kunt doen wat u vroeger ook deed. Ontspan en geniet ervan.

Tips voor vakantie:

  • Bewaar uw stomazakjes op een koele plek
  • Gebruik flessenwater om uw zakje te verwisselen als u onderweg bent.
  • Gebruik zonnelotion nadat u uw zakje heeft bevestigd. De crème kan de kleefkracht van uw huidplaat beïnvloeden.
  • Ledig of sluit alle gebruikte zakjes af, en gooi ze weg bij uw normale vuilnis.
  • Als u het vervelend vindt om uw zakjes op uw hotelkamer achter te laten, gebruik dan een openbare vuilnisbak.
  • Probeer voordat u op vakantie gaat uit te zoeken waar u professionele gezondheidszorg kunt krijgen op uw plaats van bestemming, uit voorzorg.
Sluiten
vertrekbord op luchthaven

Het vliegtuig nemen met een stoma

U stelt zich misschien vragen over reizen met het vliegtuig. Hoe zit dat met de veiligheidscontrole? Welke impact heeft de luchtdruk op mijn stomazakje? Tips voor als u het vliegtuig neemt
Sluiten

Tips voor als u het vliegtuig neemt

Voor u vertrekt

Bij het boeken van uw ticket doet u er goed aan om een stoel niet te ver van de toiletten te kiezen. Dat komt uw gemoedsrust waarschijnlijk ten goede.

U kunt zo veel mogelijk reserveproducten meenemen in uw handbagage binnen de beperkingen die de luchtvaartmaatschappij oplegt, maar we raden aan uw huidplaten voordat u vertrekt op maat te knippen, want een schaar is niet toegestaan in de handbagage.

Het kan ook handig zijn om een paar Brava Reinigingsdoekjes op zak te hebben om uw huid rond de stoma te reinigen en te verzorgen onderweg.

De veiligheidscontrole

Het is mogelijk dat uw stomazakje door de veiligheidsscanner wordt gedetecteerd, maar u hoeft uw stomazakje niet te laten zien. In principe vragen de veiligheidscontroleurs u ook niet om kleding uit te trekken om het stomazakje te kunnen zien of aanraken. Het kan zijn dat u wordt gevraagd om met uw hand aan de buitenkant van uw kleding over het stomazakje te wrijven, maar verder gaat het onderzoek doorgaans niet. U kunt uw TravelCard  laten zien. Daarop wordt uitgelegd wat uw aandoening is, worden de medische materialen beschreven die u bij zich hebt en wordt aangegeven waarom u mogelijk behoefte hebt aan assistentie en privacy.

In het vliegtuig

Tijdens het opstijgen daalt de druk in de passagiersruimte tot het vliegtuig kruishoogte bereikt. Dat wil zeggen dat lucht die bij het aan boord gaan al in het zakje zit, gaat uitzetten. Daarom is het aan te raden het zakje te verwisselen kort voor u aan boord gaat, om vóór het opstijgen zeker te zijn dat de filter goed werkt.

Sluiten
application de la plaque

Warm weer en zonnecrème hebben een impact op de kleefkracht

Hoge temperaturen en zonnebrandmiddel kunnen een invloed hebben op de aansluiting van de huidplaat, maar geen nood: u kunt een aantal dingen doen om de huidplaat beter te doen hechten. Tips en trucs voor een goede hechting
Sluiten

Tips en trucs voor een goede hechting

Warm weer

Als het klimaat warmer is dan u gewoon bent, zweet u ook meer. In dat geval komt de huidplaat misschien sneller los en moet u het stomazakje waarschijnlijk ook vaker vervangen.

Zorg ervoor dat uw huid helemaal droog is voordat u een nieuwe huidplaat aanbrengt. Ze blijft dan beter plakken. Als het heel warm en vochtig is, kan het moeilijk zijn om de huid helemaal droog te krijgen. In dat geval kunt u een haardroger gebruiken om de huid te drogen (let er daarbij op dat de huid niet te heet wordt en kom met de droger niet te dicht bij de stoma zelf).

Zonnebrandcrème

Smeer pas zonnebrandcrème nadat u de huidplaat hebt aangebracht, want de crème kan de hechting van de huidplaat aantasten. 

Opbergen

We adviseren het stomamateriaal uit direct zonlicht te houden: laat uw producten bij warm weer bijvoorbeeld niet te lang in de auto liggen, want de warmte kan het kleefmateriaal van de huidplaat aantasten.

Vraag aan uw stomaverpleegkundige welke producten u nog nodig hebt

Wanneer u op reis gaat naar een warmer klimaat, hebt u mogelijk enkele bijkomende producten nodig.

Als u problemen hebt met omhoogkomende of opkrullende randen van de huidplaat kan Brava® Elastic Tape heel nuttig zijn. Voor wie zich zorgen maakt over de geur kan een geurmaskerend product, zoals Brava Lubrifiërende Deodorant, een oplossing bieden. Of u kunt de Brava® Kneedbare ring gebruiken tegen lekkages onder de huidplaat.

 

Het is altijd een goed idee om met uw stomaverpleegkundige te praten als u voor uw vertrek nog vragen hebt. En ook onze eigen specialisten zitten aan de telefoon voor u klaar op het gratis nummer 0800-12888.

Sluiten

Verzorging en veelvoorkomende problemen

De huid rond uw stoma gezond houden

De huid rond uw stoma gezond houden

Als u uw stoma en de omliggende huid goed verzorgt, zorgt u ervoor dat uw stomazakje optimaal kan werken. Hierdoor voelt u zich veilig en zelfzeker in iedere situatie. Hoe kunt u uw huid en stoma gezond houden?
Sluiten

De huid rond uw stoma gezond houden

De meeste mensen met een stoma hebben af en toe last van een geïrriteerde huid. Maar een geïrriteerde huid is niet normaal en het hoort er ook niet bij. Om uw stoma-opvangzakje comfortabel en zonder zorgen te kunnen dragen, is het belangrijk om huidirritatie te voorkomen en de huid rond de stoma gezond te houden.

 

De irritatiecyclus

Een lekkage zorgt ervoor dat de output van de stoma in contact komt met de huid, wat irritaties veroorzaakt. Het probleem is dat, zodra uw huid geïrriteerd is, de huidplaat van uw opvangzakje zich niet meer goed hecht, en dat leidt tot meer lekkage. Er ontstaat dan een vicieuze cirkel van lekkages en huidirritaties.


Zes stappen om de huid rond uw stoma gezond te houden:

  1. Zorg ervoor dat uw huid schoon en volledig droog is voordat u de huidplaat van het opvangzakje aanbrengt.
  2. Pas de opening van de huidplaat aan zodat hij precies aansluit op de diameter van uw stoma. Na de operatie is het normaal dat uw lichaamsvorm verandert. Het is daarom belangrijk dat u in de gaten houdt of de diameter en de vorm van uw stomametertje blijft passen bij uw stoma. Controleer dit door uw metertje boven uw stoma te plaatsen om te kijken of de opening perfect past.
  3. Controleer de diameter van uw stoma regelmatig, met name als u last heeft van een hernia.
  4. Zorg voor maximale hechting tussen de huidplaat en uw huid door ze voorzichtig met uw hand aan te drukken.
  5. Vervang het opvangmateriaal zodra u er ongemak of jeuk door ervaart.
  6. Zorg ervoor dat het opvangmateriaal en de accessoires voor uw stoma passen bij uw lichaamsprofiel.

Vind de aangepaste accessoires voor uw stoma

Sluiten
Omgaan met problemen met uw opvangzakjes, opbollen en vacuüm trekken

Omgaan met problemen met uw opvangzakjes, opbollen en vacuüm trekken

Zakjes die opbollen of vacuüm trekken, zijn lastige problemen die zich kunnen voordoen als u een stomazakje gebruikt. Maar u kunt bepaalde dingen doen om ze te voorkomen. Hier kunt u meer lezen over deze problemen en hoe u ze kunt voorkomen. Meer informatie
Sluiten

Omgaan met problemen met uw opvangzakjes, opbollen en vacuüm trekken

Opbollen van zakjes vindt plaats als gas zich ophoopt in het stomazakje, waardoor het zichzelf opblaast als een ballon. Opvangzakjes bevatten houtskoolfilters, die windjes neutraliseren en vervolgens uit het opvangzakje laten ontsnappen. Maar als de filter te veel gas moet verwerken, bijvoorbeeld als hij vochtig is geworden of geblokkeerd raakt door output van de stoma, kan het gas zich ophopen.

Wat kunt u doen om opbollen te voorkomen?
Een van de belangrijkste manieren om opbollen te voorkomen, is de hoeveelheid gas die uw spijsverteringsstelsel produceert, zoveel mogelijk beperken. Het helpt om uw voedsel goed te kauwen en om voedsel en dranken te vermijden waarvan u weet dat ze veel gas produceren. Dit zijn bijvoorbeeld noten, bonen, frisdranken of mousserende wijn.

Als het opvangzakje toch opbolt, kunt u het gas op het toilet laten ontsnappen als u een open zakje of een tweedelig systeem gebruikt. Als u het opvangzakje op tijd vervangt, kunt u opbollen ook helpen voorkomen. En tot slot kunt u een ander stomazakje of andere filtersoort uitproberen.

Het opvangzakje plakt dicht als er een vacuüm in het stomazakje ontstaat waardoor de wanden tegen elkaar gaan plakken. Dit zorgt ervoor dat de output de bodem van het zakje niet meer kan bereiken en de filter geblokkeerd raakt. Hierdoor ontstaat het risico dat het opvangzakje losraakt van uw buik.

Wat kunt u doen om vacuüm trekken te voorkomen?
Als u lucht in het zakje blaast voordat u het aanbrengt, voorkomt u dat er een vacuüm ontstaat. Daarnaast helpt een druppeltje olie of lubrifiërende deodorant in het opvangzakje om ervoor te zorgen dat de output de bodem van het zakje bereikt.

Sluiten
Huidirritatie rond mijn stoma

Huidirritatie rond mijn stoma

Huidirritatie rond uw stoma wordt meestal veroorzaakt door lekkage, waardoor output onder de huidplaat van uw stomamateriaal terechtkomt. Dit voelt onprettig aan en kan ervoor zorgen dat uw zakje niet meer goed functioneert. Meer informatie over wat u kunt doen om dit te voorkomen. De huid rond uw stoma
Sluiten

Huidirritatie rond mijn stoma

De huid rond uw stoma moet er ongeveer hetzelfde uitzien als de huid op de rest van uw lichaam. Direct nadat u de huidplaat verwijderd heeft, kan de huid een beetje roze zijn, maar als dit niet verdwijnt of als de huid beschadigd is, kunt u last hebben van irritatie.

Wat moet ik doen? 

  • Verwijder de huidplaat en controleer de achterkant. Ziet u ontlasting of urine die de oorzaak van de irritatie zou kunnen zijn?
  • Zit er geïrriteerde of beschadigde huid rond uw stoma die overeenkomt met wat u op de huidplaat ziet?
  • Hoe goed past uw opvangzakje rond uw stoma? Wordt uw huid blootgesteld aan de output van uw stoma vanwege een slechte pasvorm? Meet de diameter en vorm van uw stoma om te controleren of uw stomametertje de juiste afmetingen en vorm heeft. Gebruik de beschermfolie aan de achterkant van het opvangzakje als hulpmiddel en pas, indien nodig, de opening van de huidplaat aan zodat zij precies aansluit op de diameter en vorm van uw stoma.
  • Wat is de positie van de stoma-opening ten opzichte van uw huidoppervlak? Zit hij boven het huidoppervlak, op gelijke hoogte met het huidoppervlak of onder het huidoppervlak? Als de stoma onder of op gelijke hoogte zit met het huidoppervlak, of als hij in een diepe plooi zit, kan het zijn dat u een ander zakje of accessoires nodig hebt voor uw lichaamsprofiel. Gebruik de BodyCheck-tool om de pasvorm te controleren.
  • Is de huidplaat weggevreten? Als dat zo is, had het opvangzakje waarschijnlijk eerder verwisseld moeten worden. Probeer het zakje vaker te verwisselen of een huidplaat te gebruiken die beter bestand is tegen agressieve output als u dit al niet doet.

Als uw huidirritatie een andere oorzaak heeft, neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige of arts.

Kies het juiste stomamateriaal dat het best past bij uw lichaam.

Sluiten
Sluiten

Gratis proefpakket - voorbehouden aan eindgebruikers en professionele zorgverleners

Dank u voor uw aanvraag

Uw aanvraag werd goed ontvangen.

Bekijk desktop versie