Velen vermijden misschien lichamelijk contact uit angst dat dit zou kunnen leiden tot verwachtingen of eisen waaraan niet kan worden voldaan.
Over het algemeen staat niets een goed seksueel leven in de weg, wanneer u een stomaoperatie hebt ondergaan.
Het is heel normaal dat u in de periode van ziekte en na de operatie het verlangen naar seks en intimiteit verliest. Het is echter door te praten over uw emoties met betrekking tot de stoma, de ziekte en de operatie dat u deze moeilijke tijd kan doorkomen.
Praat met uw stomaverpleegkundige over uw intieme leven
Praat met uw verpleegkundige over al uw zorgen, ook over uw intieme leven. Dit zal u helpen een goede doorstart te maken. Uw stomaverpleegkundige is gewend om alle problemen die u ervaart te bespreken en kan u op vele manieren helpen, zowel met advies als met hulpmiddelen.
Als u aan anale seks doet, zorg dan dat u dit vóór de operatie met uw arts bespreekt, zodat alle mogelijkheden en risico's van het behoud van het rectum worden beoordeeld.
Praat met uw partner over uw stoma
Praat open en eerlijk met uw partner. Zelfs als u zich daardoor in het begin beschaamd over voelt, kunt u er bijna zeker van zijn dat het de band van respect en vertrouwen tussen jullie alleen maar zal verdiepen.
Hoewel u misschien geen energie hebt of het moeilijk vindt om uw seksuele leven herop te nemen door vermoeidheid, angst voor pijn of door andere mentale barrières, is het toch belangrijk om toenadering en lichamelijk contact met uw partner te onderhouden. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs tot geslachtsgemeenschap te leiden.
Wat vertel je een nieuwe partner over je stoma?
De gedachte aan een toekomstige intieme relatie kan voor een stomadrager verontrustend lijken. Wanneer is het gepast om over uw stoma te praten? In de beginfase van een relatie, om er zeker van te zijn dat de partner zich niet bedrogen voelt? Of later, met het risico dat de intieme sfeer verpest wordt?
Om voorbereid te zijn op deze situaties kan het een goed idee zijn om je gesprek voor te bereiden. Zodat je je klaar voelt voor de situatie wanneer die zich voordoet, aangezien dergelijke gesprekken best moeilijk kunnen zijn.
Maar vergeet nooit dat u zoveel meer bent dan een stomadrager. Door dit aan uw partner te laten zien, voorkomt u dat de stoma ooit zo'n groot probleem wordt dat het uw relatie kan beïnvloeden.
Lotgenotengroepen voor stomadragers
Uiteindelijk is niets nuttiger dan praten met iemand die echt begrijpt wat u doormaakt. Een lotgenotengroep is een manier om lotgenoten te ontmoeten en handige tips, inspiratie en persoonlijke steun te krijgen. Praat met uw stomaverpleegkundige over relevante groepen waarbij u zich kunt aansluiten.